Животно осигурувње ДА или НЕ ?

Кога размислувате за осигурување, прва асоцијација ви е авто одговорност, осигурување за домаќинството и т.н….. Но зарем Вие не сте на прво место, зарем не треба прво да го обезбедите вашиот живот и животот на вашите најблиски? Ако одговорот е дека немате пари за да се заштитите себе си и вашето семејство, размислете за цената на една полиса, инвестирањето во безбедна иднина за вас и вашето семејство, која има иста цена со една вечера во ресторан.

Од година во година свесни сме дека процентот на заинтересиранот за животно осигурување се повеќе и повеќе се зголемува, и дека како човек старее така се повеќе се информира за и околу самиот процес на животно осигурување. Некогаш животот знае да ни донесе убави моменти, но се случуваат и такви од кој што не можеме да избегнеме, но затоа овде е животно осигурување кое на еден начин не прави заштитени и сигурни , и е одлична опција за нешто неочекувано. Подетално за оваа тема поразговаравме со финансискиот советник Анита Димитрова која ни дојде специјално во Чикаго да ни долови подетално што значи да се има ваков вид на осигурување, а воедно и да ги посети веке постоечките клиенти кој долги години работат со неа.

  1. Знаеме дека стапката на заинтересираност од година во година расте за животното осигурување. Ќе ни доловите ли одблиску за каков вид на осигурување станува збор и која е Анита?
  • Здраво Јас сум Анита родена во Штип, живеам и работам веќе седум години во САД, односно Бостон и овде сум со мојата сестра близначка Аница. Заедно завршивме Финансиски менаџмент на Универзитетот Гоце Делчев во Штип и дојдовме во земјата за која одсекогаш сме посакувале да живееме и да работиме, па така денес сонот е јаве и еве не станавме финансиски советници. По долго истражување која е најдобрата компанија од ваков тип се одлучивме за New York Life Insurance and investments кој веќе три години како работиме за нив и сме повеќе од задоволни. Животното осигурување во суштина значи заштина на семејството и децата. Доколку сте млад брачен пар кој штотуку добил бебе, се подразбира дека постојат поважни трошоци како што се креветче, количкa и други работи што на вашето новороденче му требаат. Без осигурување на живот, сите овие трошоци може да станат оптоварувачки или нема да вредат ништо ако некој од вас веќе нема да може да заработи. Детето не е само радост, туку и долгорочна одговорност. Неговата иднина зависи од навремените одлуки на неговите родители и затоа е добро родителите да почнат да штедат што е можно поскоро.. Многу често наидувам на Gofound me ситуации, каде молат за помош и пари за да се однесе телото во Македонија, а што понатаму? Дали и вие сакате да се најдите во една таква незгодна ситуација ? Јас НЕ. Затоа животното осигурување е најсигурното нешто за нас.

        2. Колку е заинтересираноста на македонскиот народ за ова осигурувањње, знаат ли македонците да мислат на иднината ?

  • На мое огромно задоволство морам да признаам дека заинтересираноста расте. Бројот на моите македонски клиенти од ден на ден е се поголем. Неможам да ви опишам колку ме прави тоа среќна. Но многумина од нас балканците во Америка не сме доволно информирани и не знаеме како животното осигурување и приватните пензиски фондови функционираат и кои се нашите опции овде како жители на оваа земја.

       3.  Како се справувате со луѓето кој се скептични на оваа тема? Како реагирате кога луѓето кажуваат НЕ на животното осигурување ?

  • Јас ги почитувам луѓето и нивниот начин на размислување. Неможеме да го игнорираме фактот дека во Македонија никогаш не сме морале да се соочиме со потребата на животното осигурување. Луѓето што се скептични сигурно никогаш не морале да поминат низ тој пекол, да немаш ни за основни работи после еден погреб.. Дали една мајка овде со две-три деца знае и е размислувала како и со колку пари ќе продолжи да живее и да ги школува децата без приходи на сопругот или обратно ?

       4.  Каде се можат луѓето да се едуцираат за животното осигурување? Да дознаат повеќе за бенефициите и како да ве контактираат ?

  • Во план ни е со мојата сестра да организираме едукативен семинар овде во Чикаго за да ги запознаеме нашите сограгани со можностите што ги имаат овде во Америка. Многумина од нас работат сопствени приватни бизниси и немаат бенефиции од работата како животно осигурување и 401 К и затоа е битно да почнеме сами да планираме за нашата иднина. Во Бостон често правиме едукативен семинар заедно со сестра ми во приватни фирми од 0-20 вработени или повеќе каде што им овозможуваме на работодавците да им помогнат на вработените со бенефициите, и сето тоа е бесплатно. Нивно е само да одвојат малку време. Секој што е заинтересиран може да ме контактира на мојот телефонски број или социјалната мрежа Фејсбук.

       5. Што се барате од клиентите, која е потребната документација во кратки црти? Дали разговорите се одвиваат лично или по телефон ?

  • New York Life е можеби единствената компанија каде што обезбедува осигурување на жители кој статусот сеуште не им е решен, но тоа се оснесува само на животното осигурување. За подетален финансиски план што вклучува инвестиции се потребни работна дозвола или зелана карта. Потребни се лична карта, социјален број, исплатени такси и зависи од пакетот кој го избирате доколку ги вклучувате и членовите од вашето семејство потребни се и нивни основни информации. Јас лично многу сакам моите клиенти да ги сретнам во живо, сакам убаво да им објаснам, сакам лугето да ја доловат суштината и важноста на планирањето за иднината овде во САД.Отварањето осигурување се темелите на финансиската куќа што ја градиме овде. После животното осигурување доаѓа штедењето за пензија , најважната тема за сите америкаци но и за нас бидејки сме дел од оваа земја.

         6. Дали постои ризик во вложување на животното осигурување ? Што доколу се почне па прекине договорот ?

  • Има повеќе видови на животно осигурување. Едноставниот план може да се прекине кога сакате, но со тоа ви се прекинуваат и бенефициите. Нема обврзаност да мораш да го имаш секогаш. Нашата компанија постои 175 години, сите претседатели во Америка од минатото и денешниот имаат животно осигурување токму со нас. Финансиската стабилност на нашата компанија е највисока од останатите. Јас лично не гледам ризик на моите пари инвестирани во животното осигурување.

         7. Кога станува збор за животното осигурување , дали се осигурува само поединец или целото негово семејство ?

  • Како што споменав има опции каде се осигурува и целото семејство, а тоа ги вклучува и децата. Имаме и Million dollar baby policy каде што им обезбедуваш бенефиции на децата во текот на целиот живот. Постои огромна можност да се штеди со животното осигуривање Whole life cash value accumulation заштеда што можеш да ја користиш во текот на животот. Парите што ги вложувате не пропагаат како за осигуравање на кола.

          8.  Како се справувате со луѓето кој знаат да кажат Ја имам истат понуда од различна компанија за пониска цена ?

  • Секогаш ќе има пониска цена, но кај нас купуваш квалитет и сигурност. Многу често гледаме на телевизија дека многу осигурителни комании пропаѓаат или се соочуваат со поголеми проблеми што не можат да го спасат ризкот на смртни барања. Тоа никогаш не се случило со нас. Годишно исплаќаме над 5 билиони за смртни барања и секаков вид на пензиски бенефиции. Нашите резерви се повеќе од 25 билиона. Исто така исплаќаме смртини барања и во други земји. Мојата мајка веке е клиент на New York Life, исто го планирам да го направам и со останатите членови од мојата фамилија кога ќе добијат виза за престој.

          9. Кој е вашиот совет за читателите на Macedonian Social ?

  • Мојата цел е да креирам дисциплина, штедење и планирање меѓу нас. Сите ние овде работиме и градиме иднина, но многумина од нас не штедат за пензиско. Премногу трошат и не инвестираат. Дали знает како ? Мислам дека е време да се заштитите самите себе и се она околу вас што го остварувате и да почнете парите да работат за вас. Контактирате ме за консултации, јас сакам да сум вашиот извор на информации. Ке го посветам целото мое врем за мојот народ да свати дека животот е еден. Време е да го прифатиме американскиот начин на живот и планирање за иднината, нели затоа и сме овде. А ти читателу можеш слободно и безгижно да читаш Macedonian Social, да уживаш во твоите цели и спокојно да спиеш.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *