За прв пат одбележан 4ти Јули во дворот на црквата ,,Св. Кирил и Методиј”

На 4ти Јули 1776 година, 13те американски колонии гласале за осамостојување од Англија, момент што довел до формирње на Соединетите Американски Држави – САД. Официјално од 1941 година па до ден денес секоја година на 4ти Јули, празникот познат како ослободување на Америка, американците го слават овој историски момент со паради, скара, концерти, огномети и патувања.

По тој повод управниот одбор на Македонската црква ,,Св. Кирил и Методиј” за прв пат оваа година организираше пикник во дворот на црквата, за сите оние кои одлучија да останат во Чикаго за време на празникот. Забавата беше проследена со жива музика за која беа задолжени Ристе Тевдоски, Владо Пупиновски и Крис Бајраковски. Неизбежна беше и скарата која се приготвуваше на лице место, се печеа јагниња и прасиња со цел да се задоволат потребите на граѓаните кои дојдоа да ја поддржат оваа манифестација која беше одлично посетена, мотив за догодина да се организира повторно и помасовно. Иако за некој овој празник преставуваше одмор, дел од членовите во црквата волонтираа во самата организација, помагаа и служеа. За најмалите имаше детско катче каде уживаа скокајќи по големиот балон во вид на замок. Посетители имаше не само од Чикаго, туку и од Индијана и Мичиген. Целиот собир беше проследен со аплауз наменет до Ана Симоновска која на виолина ја отсвири химната на Америка и Македонија, а посетителите беа воодушевени, горди и пееја во еден глас пред неа. Дел од атмосферата можете да најдете на официјалната страна на црквата на социјалната мрежа Фејсбук ,,Sv Kiril I Metodij.”

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *