Илинден пикник во Чикаго 2019

Еден од позначајните празници во Македонија е 2ри Август – Илинден или Св. Илија, a тоa е и национален и православен празник. Илинден има посебно значење за историјата на македонскиот народ , бидејки на 2ри Август започнало Илинденското востание во 1903 година. По тој повод иселениците од Македонија во Чикако го прославуваат овој празник секоја година со пикник во дворот на македонската црква Св. Кирил и Методиј. Иако во послаб број оваа година сепак оние кои што беа раскажуваа за убавата гозба и музика. Оние кои што не заминаа на одмор имаа можност со македонска музика изведена од Крис, домашни ќебапи и Скопско Пиво да го обележат празникот Илинден. Додека возразните дегустираа, дечињата имаа можност за цртање на лице , скокање во балони, а не беа изоставени и возењето на малите коњчиња Пони. Оваа година за прв пат сите оние кои што беа во можност да направат домашна храна имаа шанса истата  да ја продаваат на штанд или маса и така да остварат некоја слатка заработка.

Ние ќе наздравиме за Илинден, ќе Ви го честитаме овој значаен празник и ќе си посакаме да ни е за многу години прзникот. 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *