Кинга на месецот: “Becoming” – Мишел Обама

Книгата “Becoming” е издадена на 13ти Ноември 2018, на големо задоволство на сите љубители на Мишел Обама. Таа пишува за спомените од своето детство во Чикаго, за расизмот во јавниот живот како и за бракот со поранешниот претседател на САД, Барак Обама. “Becoming” веќе 9 месеца е број еден на листата на најубавите и најчитаните книги насекаде низ светот. Затоа се одлучивме наша препорака да е токму оваа книга која е преведена на 23 светски јазици меѓу кои и на македонски.

 ,,Сè уште има многу нешта што не ги знам за Америка, за животот, за сето она што иднината би можела да го донесе. Но, се познавам себеси. Татко ми Фрејзер ме научи напорно да работам, често да се смеам и да си стојам на зборот. Мајка ми Мириан ми покажа како да размислувам со своја глава и како да го користам ставот што го имам. Тие двајцата заедно, во нашиот збиен стан во чикашкиот Саут Сајд, ми помогнаа да ја согледам вредноста што ја има во нашата приказна, во мојата приказна, во пошироката приказна на нашата земја. Дури и кога таа приказна не е ниту убава ниту совршена. Дури и кога таа приказна е пореална отколку што сакате да биде. Вашата приказна е нешто што го имате, нешто што ќе го имате засекогаш. Таа е нешто што го поседувате” вели педесет и петгодишната Мишел Обама во книгата.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *