Убоди од инсекти

Летото е убав период за излети и прошетки во природа, на отворено. Освен што треба да се заштитиме од сончевите зраци, не треба да заборавиме дека многу лесно можеме да дојдеме во контакт со некои инсекти кои понекогаш знаат да бидат опасни. Иако повеќето инсекти не се опасни, нивниот убод знае да предизвика тешка болка со јадеж. Во Илиноис постојат 712 видови на инсекти кој се впишани во базата на идентификација за инсекти. Во овој период аптеките се полни со пациенти кои бараат совет за заштита, па затоа ние ќе ги спомнеме најчестите видови на убоди од инсекти.

Комарец (mosquito) – Убодот од комарец е во форма на кружни розеви отоци. Препорачано е да не се допираат или пак чешат истите да не дојде до поголема реакција односно алергиска реакција. Јадежот ќе го намалите со амонијак, црн лист од црн бозел, или пак билката тегавец. Листовите од овие билки ќе ја намалат поддуеноста, а воедно помагаат во дезинфекција на убодот. Децата се посебно осетливи на овој вид на убод. Ве советуваме секогаш со вас да имате спреј против комарци доколку планирате денот да го поминете во природа.

Пајак (spider) – Овој вид на убод може да се забележи по неколку часа, односно кога ќе се појави болката. Најбрза превенција е местото да се исплакне со вода и да се нанесе антисептик. Постојано нанесувајте ладна облога, а болката ќе ја намалите и со неколку капки од лаванда, помешано со една лажичка алкохол или јаболков оцет. Доколку почувствувате грч на местото на убодот, ставете лед и побарајте стручна помош од страна на лекар. 

Крлеж (tick) – Овој инсект е носител на сериозни заболувања. Доста е опасен, бидејки не се забележува веднаш. Најчесто не предизвикува болка, па затоа можат да поминат неколку дена доколку го откриете. На местото на убодот настанува реакција од црвенило, широка неколку сантиметри, а во центарот црвена или црна точка. Некои луѓе се осмелуваат сами да го извадат крлежот од кожата, но наш совет е да побарате лекар бидејки постои опасност главата на крлежот да остане во кожата. Околу крлежот не смеете да нанесувате хемиски средства, бидејки тогаш тој интензивно излачува течности, кои можат да бидат извор на инфекции. 

Мравка (ant) – Убодот од мравка не се смета многу за сериозен. Тој наликува на убод од болва. Често знае да резултира со алергиска реакција. За превенција, исчистете ја раната со ладна вода и сапун, потоа поставете ладна облога на местото на убодот и нанесете антисептик.

Вошка (lice) – Епидемиите со вошките на главата се јавуваат во училиштата, градинките, но не се изоставува и појавата во летниот период и во јавните базени. Тие се мали инсекти без крила и цицаат крв од главата. Нивната боја е различна, од белузлава до кафеава и црвеникава до кафеава. Вошките живеат само кај луѓето и доколку се отстранат од главата тие умираат сами до 24ч. Покрај тоа што нивното каснување тера најмногу на чешање, исто така остава мали црвени точки на кожата. Тие не скокаат, туку само ползат при што се пренесуваат од глава во глава, најчесто кај децата при нивното играње. 

Фармацевтот Анита Коцева вели дека убодот од инсекти предизвикува во телото да се ослободи хистамин со цел да се ослободиме од алергените кои овие инсекти ги оставиле на нашата кожа. Ослободувањето на хистамин е причината за појава на црвенило на кожата проследено со јадеж, а понекогаш и со болка. Таа на сите читатели на Macedonian Social ни препорачува секогаш со нас да носиме Benadryl Cooling gel, Benadryl крем, спреј или таблети доколку поголемиот дел од денот го поминуваме на отворено во природа. Целта е да го намалиме чешањето, а со тоа и иритацијата на кожата како и распространувањето на алергенот околу местото на убодот што ќе предизвика дополнителна иритација на кожата.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *