Entries by Jasna Velichkovska

Macedonian Social Sport – Македонскиот карате кид, со брзи потези реди вртоглави успеси

Ако веќе зборуваме за спорт, спортски успеси и достигнувања, не може а да не се забележи светскиот успех на ,,карате кид ” од Македонија, кој неполна година како живее и успева во Чикаго. Со резултати кои одземаат здив, со техники кои може да се видат по филмовите, овој млад човек докажува дека со голем сон, […]

Најава за македонската црковна конвенција во Бафало, Њујорк

   Еден од најголемите собири на кои можат да се видат голем број на наши иселеници е Македонската Конвенција, која секоја година освојува по својата уникатност,  оригиналност и затоа од година до година се рушат рекорди на посетеност. Со содржините кои се опфатени на овие собири се покажува богатата традиција, култура и спортски дух на нашите […]

Првата Македонска продавница во Чикаго, се на едно место

Македонско, од светски размери, а сепак домашно и топло. Токму така изгледа првата македонска продавница Lemont Valley Market отворена во околината на Чикаго.  Конечно, она што недостасуваше овде, место кое потсеќа на дома, урбано, совршено катче за сите ваши желби. На 15000 до 20000 македонска популација ( бројка издадена од Македонскиот Конзулат во Чикаго) оваа […]

Илинден пикник во Чикаго 2019

Еден од позначајните празници во Македонија е 2ри Август – Илинден или Св. Илија, a тоa е и национален и православен празник. Илинден има посебно значење за историјата на македонскиот народ , бидејки на 2ри Август започнало Илинденското востание во 1903 година. По тој повод иселениците од Македонија во Чикако го прославуваат овој празник секоја […]

Кинга на месецот: “Becoming” – Мишел Обама

Книгата “Becoming” е издадена на 13ти Ноември 2018, на големо задоволство на сите љубители на Мишел Обама. Таа пишува за спомените од своето детство во Чикаго, за расизмот во јавниот живот како и за бракот со поранешниот претседател на САД, Барак Обама. “Becoming” веќе 9 месеца е број еден на листата на најубавите и најчитаните […]

Убоди од инсекти

Летото е убав период за излети и прошетки во природа, на отворено. Освен што треба да се заштитиме од сончевите зраци, не треба да заборавиме дека многу лесно можеме да дојдеме во контакт со некои инсекти кои понекогаш знаат да бидат опасни. Иако повеќето инсекти не се опасни, нивниот убод знае да предизвика тешка болка […]

На свадба со Macedonian Social

Затоа што сме уникатни, оригинални и забавни, од овој број MS ве носи на различни свадби. Преку призмата на фото-објективот на Емил Ивановски ќе видите и прочитате како се организираат и прославуваат вакви настани од сите националности и од сите делови на светот, а се прават токму овде, во Чикаго.  Како за прва свадба за […]

Авантурите на една бринета – Сан Диего Калифорнија

Топлите јулски денови нека не ви бидат изговор да ги поминете дома или на затворен простор под клима, туку напротив причина плус да излезете надвор и да истражувате. Ако сеуште се мислевте каде да ги поминете слободните денови, тогаш Сан Диего, Калифорнија е вистинскиот избор, дали ќе се одлучите за неколку дневна прошетка или ќе […]